Czym najlepiej palić w kominku?
Ciepły kominek, puchaty koc, fotel, książka, kot na kolanach… W tle tykający stary zegar… Jeśli spytamy dowolną osobę o skojarzenia związane z kominkiem, najczęściej usłyszymy takie właśnie odpowiedzi. A tymczasem ogrzewanie kominkowe jest popularne w wielu domach, spełniając praktyczną rolę często jedynego źródła ogrzewania domu. Zatem – bujany fotel i kot na kolanach owszem, ale posiadanie kominka wiąże się z wieloma obowiązkami i pracami które trzeba wykonać, zanim zasiądziemy z lampką wina przy trzaskającym kominku.
Przede wszystkim należy zadbać o odpowiedni opał. W kominku nie palimy węglem, ani tym bardziej śmieciami. Nie palimy również drewnem iglastym, które jest zbyt smoliste. Do palenia w kominku używamy drewna z drzew liściastych, odpowiednio wysuszonego. Drewno takie powinno być sezonowane, czyli suszone w sposób naturalny (nie w suszarni) przez minimum dwa lata. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup drewna wysezonowanego w odpowiedniej firmie, np. drewno kominkowe Krotoszyn. Możemy też zakupić drewno niesezonowane i suszyć je sami, co pozwoli zaoszczędzić na kosztach – drewno niesezonowane jest tańsze. Wymaga to jednak odpowiedniej ilości miejsca do przechowywania drewna, a nie wszyscy dysponują odpowiednio przygotowanym miejscem.